Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17 °C
Az Bulutlu

3600 günden nasıl emekli olunur?

24.04.2023
665
A+
A-
3600 günden nasıl emekli olunur?

Türkiye’de emekli olmak için öncelikle çalışmak ve belirli bir prim ödemek gerekmektedir. Genel olarak, Türkiye’de emeklilik sistemi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülmektedir. Emeklilik için gereken prim gün sayısı ve yaş şartları farklılık göstermekle birlikte, en az 10 yıl sigortalı olmak ve 60 yaşını doldurmak genellikle gerekli şartlar arasındadır. Ancak bazı meslek grupları için bu şartlar farklılık gösterebilir. Emekli olmak isteyen kişiler SGK kurumuna başvurarak işlemlerini gerçekleştirebilirler.

3600 günden nasıl emekli olunur?

Türkiye’de 3600 günden emekli olmak için, prim ödemelerinin tamamının SGK kayıtlarına yatırılmış olması ve 58 yaşını doldurulması gerekmektedir. Bu koşulların sağlanması durumunda, 3600 günle erken emeklilik talebi başvurusu yapılabilir. Başvuru işlemleri için SGK’ya gidilmesi veya online işlemler aracılığıyla başvurulması gerekmektedir. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda erken emeklilik hakkı kazanıldığında, emeklilik süreci başlatılmaktadır. Emekli maaşı tutarı, çalışma süresi ve prim ödeme miktarına göre değişebilmektedir.

EYT ile 3600 günden emekli olunur mu ve şartları nelerdir?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında, 3600 prim günü şartına tabi olanlar 58 yaşını doldurduklarında emekli olabilirler. Ancak EYT kapsamında emeklilik şartları farklılık göstermektedir. Öncelikle, EYT kapsamında yer almak için 20 yıl sigortalılık süresinin tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca, sigortalılık süresi tamamlanmadan önce 1 Ocak 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar da EYT kapsamında değerlendirilmektedir. Bunun yanı sıra, EYT için belirlenmiş 3600 prim günü şartı da aranmaktadır. EYT kapsamında emekli olmak isteyenler, SGK’ya başvurarak durumlarını ve emeklilik haklarını sorgulayabilirler. Ancak, şu anda yürürlükte olan kanunlar kapsamında EYT için özel bir emeklilik hakkı tanınmamaktadır. EYT kapsamındaki vatandaşlar, emeklilik hakları konusunda hükümet tarafından alınacak yeni kararları beklemektedirler.

byadmin
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.